Mindfulnesss is een combinatie van eeuwenoude aandachtsoefeningen en moderne wetenschappelijke inzichten. Het is een methode om anders te leren omgaan met lastige ervaringen, emoties of gemoedstoestanden. Denk aan stress en stres-gerelateerde klachten, burn-out, piekeren, somberheid, angsten, boosheid.
Mindfulness kun je het beste met 'aandacht' of 'opmerkzaamheid' vertalen. Zoals je bij sporten je spieren traint, ontwikkel je bij mindfulness je open aandacht en opmerkzaamheid.
We blijven tijdens deze training stevig met beide benen op de grond staan. Je wordt aangemoedigd niets klakkeloos aan te nemen van wat er gezegd wordt of wat je in het werkboek leest. Je eigen directe ervaring, hier en nu, is steeds je vertrekpunt: wat voel je in je lichaam, welke gemoedstoestand is er hier en nu, welke gedachten kun je opmerken. Zo ontwikkel je door middel van objectief zelfonderzoek je aandacht.
Hoe mild ben je als je een kind de eerste stappen in zijn leven ziet zetten. Met vallen en opstaan leert het lopen. Kun je die compassie ook voor jezelf opbrengen? Hoe ga je met jezelf om als het in je leven even niet wil lukken? Mindfulness gaat hand in hand met het ontwikkelen van mildheid en compassie. Om je eigen onrustige geest, je verdriet, je tekortkomingen en alle andere dingen die je liever niet zou hebben met open aandacht onder ogen te zien, komt compassie goed van pas.
Vanuit de westerse cultuur waarin we zijn opgegroeid hebben we de neiging om bij moeilijkheden naar oplossingen te zoeken. We willen iets DOEN! Bij Mindfulness 'doen' we het precies anders. We leren met milde open aandacht te ZIJN met wat zich hier en nu aandient. Van daaruit is het mogelijk te handelen naar wat de situatie hier en nu van ons vraagt. Waar je eerder in een automatische reactie schoot, leer je nu een situatie vanuit authenticiteit te beantwoorden. Zo ontstaat er keuzevrijheid in het omgaan met lastige situaties. Die bevrijding gaat gepaard met ontspanning, mildheid naar jezelf en naar je omgeving. Dat is de belofte van het trainen van aandacht.
De training is er voor iedereen die de kwaliteit van zijn of haar leven wil verbeteren. Er is geen aanvangsniveu vereist. Wellicht kom je met een specifiek doel naar de training. Of ben je gewoon nieuwsgierig naar hetgeen mindfulness jou te bieden heeft. Of misschien ben je op een punt in je leven waar je het allemaal even niet meer weet. Je hoeft op dit moment geen klachten te hebben om baat te hebben bij de training. Iedereen, gezond of niet, kan zijn beperkingen overstijgen en groeien naar een hoger niveau van gezondheid en welbevinden. Ben je bereid daar acht weken intensief mee aan de slag te gaan, dan nodig ik je uit voor een orïenterend gesprek.
Dit zijn ervaringen van eerdere deelnemers aan de mindfulnesstraining.
In een persoonlijk voorgesprek onderzoeken we wat mindfulness voor jou kan betekenen en of de training op dit moment in je leven past. Als je twijfelt of de training iets voor jou is, bespreken we dat. Pas na het voorgesprek beslis je of je wilt deelnemen. Aan het voorgesprek zijn geen kosten verbonden. Voor wie dat wil kan de training ook afgesloten worden met een individueel gesprek.
De Amerikaanse hoogleraar geneeskunde en micro-bioloog Jon Kabat-Zinn heeft de mindfulness training onwikkeld. De volledige naam van de training is 'Mindfulness Based Stress Reduction' (MBSR). De methode is uigebreid wetenschappelijk onderzocht en blijkt voor veel klachten effectief:
Inmiddels hebben wereldwijd tienduizenden mensen deze training gevolgd.
De volledige naam van de mindfulness training is 'Mindfulness Based Stress Reduction' (MBSR). De training bestaat uit acht bijeenkomsten en een stiltemiddag. Je doet oefeningen in de groep, zoals meditaties en lichaamsgerichte oefeningen. Het is goed te weten dat je gedurende de 8 weken van de training ook thuis oefent. Gemiddeld ben je daar een uur per dag mee bezig. Hiervoor krijg je lesmateriaal mee.
Het werkt ondersteunend om ervaringen in de groep met elkaar uit te wisselen. We blijven daarbij zo dicht mogelijk bij de ervaring zoals die zich hier en nu voordoet. Het is een training en geen therapiegroep.
Sessie 1: Automatische piloot
Sessie 2: Waarnemen & basishouding
Sessie 3: Grenzen & Mogelijkheden. Hier-en-nu aanwezig zijn
Sessie 4: Stress en stressreacties
Sessie 5: Stress bewust beantwoorden
Sessie 6: Communicatie & contact in aandacht
Sessie 7: Zelfzorg: hoe kan ik zo goed mogelijk voor mezelf zorgen
Sessie 8: Einde training: evaluatie en toekomst.
Vul hier je naam en e-mailadres om de mindfulness-oefening ‘Adempauze, liggend’ te downloaden.